De Zandmotor is dè ideale locatie om te (leren) kitesurfen.

Dè kitesurflocatie aan zee wat vlakwater heeft, waar geen stroming èn geen golven zijn.
Het experiment van Rijkswaterstaat wat een walhalla voor Kitesurfend Nederland is!
In deze blog lees je het verhaal over de Zandmotor en waarom het een mega vette kitesurfspot is.

De Zandmotor is bij uitstek een fantastische plek om te kitesurfen.
Deze unieke lagune is een heerlijke vlakwater spot die erg geliefd is bij de kitesurfers.
De pro’s kunnen hier hun freestyle tricks oefenen, terwijl de aanstormende talenten hier hun eerste kitesurflessen krijgen.

 

Het project de Zandmotor!

Het experiment project “De Zandmotor” is bedoeld als natuurlijke vorm van kustbeheer om stranden en duinen op een veilige breedte van de zee te houden.
In het verleden was het strand vanaf Hoek van Holland tot aan Scheveningen relatief smal en was er geregeld aanvulling van zand benodigd.
Dit is opgelost door een kunstmatig aangelegde zandbank van 21,5 Miljoen m3, in de vorm van een schiereiland. De weersomstandigheden (golven, wind en water) zorgen ervoor dat dit zand zich verspreidt over het kustgebied van Hoek van Holland tot Scheveningen.

De ruim 20 miljoen m3 zand, welke als natuurlijke kustbeheerder bedoeld is, heeft als bijkomend voordeel dat er een binnenwater ontstaan is. Wat zich uitstekend leent om te (leren) kitesurfen.

 

Kitesurfen op vlakwater

Ondanks dat de Zandmotor een experiment is van Rijkswaterstaat, is het ook in de smaak gevallen bij Kitesurfend Nederland.
Het kunstmatige schiereiland zorgt voor een fantastische vlakwater Kitesurfpot.
In de lagune hebben kitesurfers geen last van hoge golven of stroming. De lagune staat echter wel in verbinding met de zee, wat in aan- en afvoer (eb en vloed) van water resulteert.

De zandmotor is ook één van de veiligste kitesurf locaties, de lagune is namelijk omringd door een zandbank.
Zodra er iets fout gaat met je kite, board, bar, lijnen o.i.d. dan spoel je uiteindelijk weer op het strand aan.

In de periode van april t/m oktober kunnen de kitesurf fanaten hier hun gang gaan.
De échte “die-hards” die in de winterperiode gewoon doorgaan met kitesurfen staat deze locatie ook tot hun beschikking.

Houd je niet van het vlakke water? Loop dan 50m verder en je kan losgaan in de golven van de zee.

 

De beste windrichting op kitesurfspot de Zandmotor?

Omdat de zandmotor een lagune is, omringd door zand maakt het qua veiligheidsaspect niet uit waar de wind vandaan komt. (lees: zodra je op zee gaat met oostenwind kan dit problemen opleveren i.v.m. afdrijven)

Echter zodra de wind uit het oogsten komt wordt hij heel vlagerig en niet relaxed om te kitesurfen.
Als de wind uit het oogsten komt (dus over het land) zorgen de huizen, duinen, obstakels e.d. ervoor dat de wind super turbulent is.
De windvlagen komen vaak als een raket door de lucht heen, waardoor kitesurfen behoorlijk lastig wordt.

De beste wind die je kan hebben op de zandmotor is van Zuid-West tot Noorden wind, dan komt de wind vanaf de zee en heeft geen last van obstakels die de wind verstoren. Een stabiele wind voor een mega chille kitesurf sessie.

 

Leren kitesurfen op zee of op vlakwater?

Door het vlakke en rustige water van de Zandmotor krijgen cursisten snel een gevoel van zelfvertrouwen. De rand van de Zandmotor is uitgerust met een strook van ondiep water. Het controleren van de kite in het ondiepe zorgt ervoor dat deze skills op een topniveau gemasterd worden.

Het midden van de Zandmotor is ca. 2 tot 3 meter diep en geeft je een gevoel dat je écht in het diepe water verkeerd. Maar geen paniek, je bent namelijk niet in de open zee. Indien er een gevoel van onrust heerst bij de cursist hoeft diegene zich geen zorgen te maken want uiteindelijk spoelt diegene weer aan op het strand.

Het leren kitesurfen op de zee vergt net wat meer energie, hier hebben we te maken met stroming en golven. Maar let op! Als je eenmaal op de zee kan kitesurfen, dan kun je het werkelijk overal. Dan is het vlakke water van de zandmotor een Peace of Cake!!

Waar kies jij voor, de golvende zee of het vlakke water?

Òf

Ben je benieuwd of kitesurfen überhaupt iets voor jou is? Boek dan een gratis proefles van 60 minuten!.
Onze kitesurf instructeurs maken je graag enthousiast voor de sport.

Toevallig al enthousiast en wil je graag een kitesurf cursus volgen? Kijk dan vooral eens bij onze 1-, 3- of 4-daagse cursus.